DR. MARC STRIK, CARDIOLOOG IN BORDEAUX

‘Praten over het levenseinde is hier taboe’

  • 3 min.
  • Buitenland

Cardiologen die een tijdje in het buitenland werken, of daar een deel van de opleiding volgen, delen in deze rubriek hun ervaringen. Deze keer: dr. Marc Strik, opgeleid in Maastricht. Hij is sinds 2020 cardioloog - en inmiddels ook staflid - in het academisch cardiologisch ziekenhuis Haut Lévêque in Bordeaux (Frankrijk).

Portret (kleur) dr. Marc Strik

‘In 2015 kon ik in Bordeaux een jaartje postdoc-onderzoek doen dankzij de Hartstichting, onder leiding van prof. Bordachar en prof. Haïssaguerre. Het klikte meteen en ze hadden behoefte aan iemand met mijn skillset. Ik heb de opleiding in Maastricht afgemaakt en besloot toen terug te gaan naar Bordeaux.

Haut Lévêque is een bekend academisch cardiologisch centrum. Remote monitoring is hier heel sterk ontwikkeld. We volgen nu 8.000 patiënten met een pacemaker, loop recorder of ICD. Er zijn zes mensen continu mee bezig en het is een goudmijn aan data voor onderzoek. In Nederland is dit nog minder ontwikkeld, ook omdat er geen terugbetaling voor is. Als postdoc sprak ik Engels met collega’s, maar als cardioloog moest ik natuurlijk goed Frans leren spreken. Dat is essentieel om te kunnen communiceren met patiënten en collega’s. Ik had een kleine voorsprong, want ik heb altijd in België

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?