Krachten bundelen

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

De afgelopen decennia is er een enorme vooruitgang geboekt in de zorg voor kinderen én volwassenen met een aangeboren hartafwijking in Nederland. Nu is het tijd om de krachten verder te bundelen en deze hartzorg te centraliseren, zo blijkt uit het rapport Zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. Daarnaast is onlangs besloten om de registraties KinCor en CONCOR samen te voegen binnen de Nederlandse Hart Registratie (NHR), ter bevordering van kwaliteit van zorg en wetenschap. In deze editie van ons magazine leest u meer over deze ontwikkelingen en komen experts in de congenitale cardiologie aan het woord.

Een persoon die jarenlang boegbeeld is geweest in Nederland als het gaat om samenwerking en krachten bundelen in de cardiovasculaire zorg en wetenschap, is ‘cardio-icoon’ prof. dr. Wiek van Gilst. Deze maand neemt hij, na een rijke loopbaan, afscheid als hoogleraar Cardiovasculaire en klinische farmacologie. Ook draagt hij de leiding van zijn geesteskind, de Dutch CardioVascular Alliance
(DCVA), over aan collega hoogleraar Jolien Roos-Hesselink. In een persoonlijk interview deelt hij zijn visie, blikt hij terug in de tijd én geeft hij ons een aantal adviezen mee ter bevordering van de hartzorg in Nederland in de nabije toekomst.

Collega prof. dr. Douwe Atsma houdt zich als hoogleraar bezig met de ontwikkeling van cardiovasculaire zorgconcepten en komt aan het woord over het belang en de implementatie van leefstijlverandering bij hartpatiënten. Met name vertelt hij over de rol die wij hierin hebben en hoe de inzet van e-health hieraan een bijdrage kan leveren.

Dat ook de komende generatie medisch specialisten meedenkt over het verduurzamen van de zorg blijkt uit de recent gepresenteerde handreiking De Jonge Specialist: groen, groener, groenst. Over het
‘hoe en waarom’ van dit document leest u in een interview met arts-onderzoeker Astrid van Nieuwkerk, verbonden aan het Amsterdam UMC.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier!