Blijven leren en verbeteren

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

‘Ik leer nog elke dag nieuwe dingen.’ Met deze uitspraak zet cardio-icoon Jan Tijssen, de afgelopen decennia betrokken bij honderden belangwekkende cardiovasculaire onderzoeken, de toon voor deze editie van ons tijdschrift.

Het interview met drie bestuursleden van Young@Heart sluit hier goed bij aan. ‘Als jonge talentvolle onderzoeker is het belangrijk te begrijpen hoe het cardiovasculair veld in elkaar zit, te werken aan je netwerk, je onderzoek uit te dragen.’ Want onderzoeker-zijn gaat tegenwoordig over meer dan louter wetenschap; het gaat ook ‘om wie je als persoon bent, hoe je jezelf presenteert, hoe je patiënten bij je werk betrekt’.

In lijn met dit thema zegt de nieuwe voorzitter van de commissie Kwaliteit van de NVVC, collega-cardioloog Maayke Sluman: ‘Kwaliteit gaat meer dan vroeger over leren van wat al goed gaat, kennis delen en netwerken inzetten’. Zij licht het nieuwe kwaliteitsbeleid van de NVVC toe en vertelt over haar persoonlijke ambitie om de zorg te verbeteren.

Dat vraagt soms van ons dat we actief naar buiten treden, om daarmee bewustwording te creëren en maatschappelijke verandering te bewerkstelligen. Zo deelden collega-cardiologen Remko Kuipers en Robert Riezebos recentelijk in de publieke media hun belangrijke actuele observaties ten aanzien van toenemend ‘recreatief’ lachgasgebruik. Zij waarschuwen nadrukkelijk voor de cardiovasculaire risico’s en delen hun belangrijkste inzichten, lessen en adviezen voor behandeling met ons.

En over innovatief bezig zijn en maatschappelijke betrokkenheid gesproken: recentelijk werd door enkele cardiologen een bijzonder project gestart. Het initiatief HartPlastic is gericht op het recyclen van cathlab-plastic, om de grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat dagelijks overblijft nuttig te verwerken. In het interview met collega Joost Haeck, één van de initiatiefnemers, leest u er meer over.

Een ander aspect van ‘leren en verbeteren’ wordt beschreven in het artikel over de samenwerking van cardiologen met physician assistants en verpleegkundig specialisten. In steeds meer ziekenhuizen worden deze zorgmasters ingezet en u kunt lezen hoe ze inmiddels een waardevolle eigen positie en rol hebben verworven.

Een ‘leerzaam’ nummer dus. Namens de redactie wens ik u veel leesplezier en inspiratie toe!