EERSTE SHAM-GECONTROLEERDE STUDIE INTER-ATRIALE SHUNT

Doorbraak in de behandeling van hartfalen?

  • 5 min.
  • Innovatie
  • Wetenschap

Hartfalen met behouden ejectiefractie (HFpEF) gaat gepaard met druk- en volumeoverbelasting van het linker atrium, met als mogelijk gevolg pulmonale hypertensie die vooral bij inspanning ernstige benauwdheid veroorzaakt. Voor HFpEF bestaat geen adequate medicamenteuze behandeling. Sinds kort is het mogelijk om met behulp van een middels transkatheter-implantatie ingebracht interatrial shunt device (IASD) een permanente opening te maken in het atriaal septum, om zo de druk van het linkeratrium te ontlasten.

Pilotstudies lieten gunstige effecten zien, met meting van pulmonale capillaire wiggedruk als surrogaatbepaling. Onlangs is een eerste gerandomiseerde, sham-gecontroleerde studie uitgevoerd, waarvan de resultaten afgelopen november gepresenteerd werden op het congres van de American Heart Association en simultaan werden gepubliceerd in Circulation.
Prof. dr. Pim van der Harst, hoogleraar Interventie en translationele cardiologie bij het UMC Groningen, plaatst als één van de auteurs de bevindingen in perspectief.

Complexe pathofysiologie

Hartfalen (HF) treft wereldwijd 26 miljoen mensen en in bijna de helft van de gevallen gaat het om HF met een ejectiefractie (EF) >50% (HFpEF). Er is dan sprake van gevaarlijke diastolische dysfunctie van het linker ventrikel (LV); een verminderde compliance van het LV veroorzaakt

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?