LANDELIJKE TRANSMURALE AFSPRAAK STABIELE ANGINA PECTORIS

Door- en terugverwijzing gestroomlijnd

  • 6 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Samenwerking

In de Landelijke Transmurale Afspraak Stabiele angina pectoris (oktober 2020) hebben de NVVC, het NHG en Harteraad afspraken gemaakt over diagnostiek van en het beleid bij (vermoeden van) stabiele angina pectoris, en over ieders verantwoordelijkheden in het zorgproces. Dr. Greetje de Grooth, voorzitter van de werkgroep, licht de hoofdlijnen toe.

De aanleiding om de Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) te maken was drieledig, aldus dr. De Grooth: ‘Ten eerste bestond deze nog niet. Ten tweede was “pijn op de borst” een thema waar het Zorginstituut een verbetersignalement voor had gemaakt in het kader van het programma Zinnige Zorg. Ten derde was de betreffende NHG-Standaard verouderd. Deze zou oorspronkelijk al in 2013 worden herzien maar dat is toen niet gebeurd; daarop is besloten eerst de LTA te herzien.’ Hieronder benoemt ze de, wat haar betreft, vijf hoofdzaken uit de LTA.

1. Communiceer wat AP veroorzaakt en hoe zeker dat is

De LTA begint met de definitie van enkele cruciale begrippen. ‘Dit is eigenlijk een oproep aan huisartsen en cardiologen om duidelijk te zijn waarover je het hebt, teneinde spraakverwarring te voorkomen’, aldus De Grooth. De term angina pectoris (AP) wordt

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?