‘Dotteren kan nu ook op Aruba’

  • 3 min.
  • in the spotlight
  • Portret

Afgelopen april werd een hartinterventiecentrum geopend op Aruba, mogelijk gemaakt door een intensieve samenwerking met cardiologen van het OLVG en het AMC. Tevens worden lokale cardiologen opgeleid tot interventiecardioloog.

Vanwaar een hartinterventiecentrum op Aruba?

‘Er was al een best goed geoutilleerd ziekenhuis, met een goede intensive care en hartbewaking. Maar voor revascularisatieprocedures moesten Arubanen tot voor kort altijd worden overgevlogen naar Colombia of Venezuela. Dat was emotioneel belastend en erg prijzig, ook omdat er altijd familieleden meegingen.
De cardiologen op het eiland hadden al langer de wens om in ieder geval te kunnen dotteren. In 2014 waren een interventiecardioloog en een hartchirurg er drie weken gestationeerd. Zij voerden enkele dotterbehandelingen en openhartoperaties uit, maar daarmee werd lokaal geen ervaring opgebouwd.
De Arubanen vroegen vervolgens het AMC en het OLVG te onderzoeken hoe er iets permanents kon worden opgezet. Cardioloog René van der Schaaf van het OLVG en ik zijn er in 2016 een dag of drie geweest en hebben met veel

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?