Toekomstperspectief

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Terugkijkend op een geslaagd NVVC Najaarscongres blijkt eens te meer hoe thema’s als netwerkgeneeskunde en toekomstgerichte zorg leven. Ingegeven door het feit dat het aantal patiënten met chronische cardiovasculaire aandoeningen sterk zal toenemen de komende decennia, zal de uitdaging voornamelijk gericht zijn op het betaalbaar en voor iedereen toegankelijk houden van juiste cardiovasculaire zorg in Nederland.
Zo presenteerde het NVVC-bestuur zijn beleidsvisie 2025 getiteld: Toekomstbestendige zorg voor het hart. Een essentieel onderdeel hiervan zijn goed opgeleide specialisten met enerzijds een brede kennis van ons vak en een patiëntgerichte houding, en met anderzijds ook een scherp oog voor samenwerking en kennisdeling met aangrenzende specialismen.

Collega Rutger Hassink, naast cardioloog-elektrofysioloog tevens voorzitter van de Commissie Kwaliteit, deelt in De Cardioloog zijn visie omtrent het up-to-date houden van kennis en kwaliteit binnen ons dynamische specialisme. Renée van den Brink, jarenlang als opleider verbonden aan het Amsterdam UMC, blikt samen met collega Daniëlle Robbers-Visser terug op haar loopbaan en geeft de aankomende generatie cardiologen nog een aantal belangrijke ‘levenslessen’ mee.

In een interview met hoogleraar Congenitale cardiologie Jolien Roos- Hesselink wordt de nieuwe Europese richtlijn voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking besproken. Ondanks dat door de verbeterde kennis van behandeling en operatietechnieken op dit gebied de prognose van patiënten enorm verbeterd is, blijft er bij het merendeel van deze patiënten sprake van een levenslange ziekte.
Kennis van de ESC-richtlijn Adult Congenital Heart Disease is dus ook voor de algemeen cardioloog van belang. Hierbij passend is het interview met Quint Hagdorn, die recentelijk promoveerde aan de Universiteit van Groningen op de langetermijngevolgen voor patiënten geboren met een Tetralogie van Fallot.
Daarnaast komen Guillaume Geuzebroek en Tim Smith, beiden als cardiothoracaal chirurg werkzaam in het Radboudumc, aan het woord over verbeterde technieken voor het uitvoeren van klepsparende aortaklepchirurgie. Dit kan enorme voordelen bieden ten opzichte van ‘de gouden standaard’, aortaklepvervanging.

In onze DCVA-rubriek kunt u lezen hoe u een innovatief idee concreet in de markt kunt zetten en in de rubriek Buitenland deze keer een interview met collega Robert Dennert over het werken als cardioloog op Aruba.

Ik wens u namens de redactie veel leesplezier!