DR. ED DE KLUIVER OVER DE ROUTE NAAR EEN VIRTUEEL HARTCENTRUM

‘Technologie is belangrijk, maar echte innovatie moet uit de organisatie komen’

  • 5 min.
  • Innovatie
  • Wetenschap

In The Sleepwalkers (‘Slaapwandelaars’) beschrijft historicus Christopher Clark hoe de Eerste Wereldoorlog uitbrak terwijl geen van de Europese landen oorlog wilde. Dr. Ed de Kluiver, bestuursvoorzitter van Isala Hartcentrum, vergelijkt deze catastrofe uit 1914 met de zorg in onze eeuw: ‘We stevenen met open ogen af op een situatie waarin alleen nog mensen met voldoende eigen middelen voor zichzelf adequate zorg kunnen regelen.’ En dat terwijl zijn Zwolse virtuele hartcentrum laat zien dat er oplossingen zijn, zoals ‘thuisopnames’ van patiënten met hartfalen en andere ernstige problemen. Een gesprek met een bevlogen innovator.

In Isala Hartcentrum werkt men al jaren aan de toekomst van de zorg. In zorgvuldig gemonitorde experimenten verplaatst men zorg voor hart- en longpatiënten naar de thuissituatie. De resultaten zijn uitstekend. Zo blijkt bijvoorbeeld dat oudere patiënten met hartfalen bij een ‘ziekenhuisopname thuis’ veel minder problemen ervaren.
De kosten en de inzet van personeel zijn ook aanzienlijk lager. Volgens De Kluiver is dat een essentieel winstpunt: ‘We weten al een tijd dat de old age dependency ratio sterk aan het toenemen is in westerse landen – dat wil zeggen dat er steeds meer ouderen zijn ten opzichte van het aantal mensen tussen de 15 en 64 jaar. Als we een ramp willen voorkomen, moeten we zwaar investeren in innovaties om de krimpende arbeidsmarkt beter te benutten. Dat gebeurt veel te weinig. We zien om ons heen opnamestops, sluitende ziekenhuizen, protesten tegen de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?