NIEUWE ESC-RICHTLIJN SUPRAVENTRICULAIRE TACHYCARDIE

Ruim baan voor katheterablatie

  • 5 min.
  • Richtlijn

Na zestien jaar heeft de European Society of Cardiology (ESC) onlangs een nieuwe richtlijn voor supraventriculaire tachycardie (SVT) het licht doen zien. Dr. Kevin Vernooy bespreekt de nieuwe inzichten, aanbevelingen en andere zaken die hem het meeste opvallen. Hij zet deze af tegen de cardiologische praktijk in Nederland én tegen zijn eigen(zinnige) opvattingen. Katheterablatie is zó veel effectiever en veiliger geworden!’

De richtlijnen die zijn vervangen dateren uit 2003. Op de vraag of het de hoogste tijd was ze te vernieuwen, antwoordt dr. Vernooy: ‘Ja en nee’. De nieuwe richtlijn1 vertoont weliswaar grote en belangrijke veranderingen. ‘De rol van medicatie voor de chronische behandeling van SVT’s is steeds verder naar de achtergrond gedrongen, ten faveure van een invasieve behandeling. Nederland loopt hierin binnen Europa aardig voorop.
De inhoud van deze richtlijn is voor de gemiddelde cardioloog in ons land daarom niet erg opzienbarend. Kortom: deze richtlijn was zeker aan vernieuwing toe, maar zal in Nederland weinig veranderen aan de dagelijks praktijk.’ Een van de zaken die opvallen, is dat het niveau van de evidence voor de behandeling van SVT’s over het geheel genomen vrij laag is. Veel aanbevelingen zijn vooral gebaseerd op de huidige praktijk en expert opinion.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?