LUKAS DEKKER, INITIATIEFNEMER VAN HARTVOLGERS

‘Ik wil de patiënt helpen zijn arts de juiste vragen te stellen’

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Innovatie

Cardioloog Lukas Dekker hoopt met zijn initiatief Hartvolgers iets van de onzekerheid te kunnen wegnemen die hartpatiënten plaagt. Sociale media bieden hier naar zijn mening een ideaal platform voor.
De patiënt ontvangt medisch verantwoorde informatie over zijn ziekte en kan contact leggen met lotgenoten. Hij verbaast zich erover dat niet veel meer artsen deze kansen benutten.

Waarom besloot u tot deze wijze van patiëntenvoorlichting?

Dekker: ‘In 2012 organiseerde ik een congres over innovatie in de zorg. Ik bedacht dat het leuk zou zijn daar een patiënt bij te betrekken die met een nieuwe techniek werd geholpen.
We communiceerden via Twitter, en wat we daar met elkaar aan informatie deelden over de ingreep werd ondersteund met foto’s. Vervolgens belde De Telegraaf en benaderde ook het NOS Journaal me. Dat had ik nooit verwacht. Ik leerde ervan dat de patiënt een enorme honger heeft naar kennis over de ervaringen van andere patiënten, dat was een eyeopener. Ze willen hun zorgen delen en problemen bespreken. Om dat te faciliteren heb ik Hartvolgers opgezet, met drie elementen. Ik wilde statische informatie bieden over cardiologische aandoeningen en de behandelingsmogelijkheden daarvoor, een platform

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?