PLEIDOOI VOOR MEER SAMENWERKING TUSSEN CARDIOLOOG EN ONCOLOOG

‘Een cardioloog in elk oncologisch centrum’

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • In t hart

Patiënten hebben baat bij een betere samenwerking tussen oncoloog en cardioloog, maar in de praktijk blijkt het lastig deze twee disciplines bij elkaar te brengen. Terwijl bestraling en chemotherapie op termijn cardiale schade kunnen veroorzaken, kan een patiënt met hartfalen die kanker krijgt hierdoor mogelijk minder optimaal behandeld worden. Zo zijn er meer raakvlakken. Tijd voor een wake-up call.

Prof. dr. Angela Maas, cardioloog in het Radboudumc, pleit al langer voor samenwerking tussen cardiologen en oncologen. ‘Oncologen zijn gericht op het oncologische probleem en cardiologen zijn pas geïnteresseerd als er iets mis is’, zo stelt ze.
‘We zijn niet gewend om wat eerder over elkaars schouder mee te kijken. Wel is er sinds een jaar of vijf een nieuw vakgebied: de cardio-oncologie, en er is een position paper uitgebracht die de kennis bevat die we tot dusver hebben om cardiale schade te beperken bij patiënten die worden behandeld tegen kanker. Maar handelen naar de kennis die er al is, blijkt lastig in praktijk te brengen.’

Cardiotoxiciteit

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?