NICOLAAS TULP

Door te dienen slijt ik

  • 2 min.
  • Geschiedenis
  • Media & Cultuur

Nicolaas Tulp is wereldberoemd vanwege het groepsportret van het bestuur van het chirurgijnsgilde dat Rembrandt schilderde, dat bekend staat als ‘De Anatomische Les van Nicolaas Tulp’– niet omdat hij zo’n befaamde dokter was. Dit fabuleuze kunstwerk wordt permanent tentoongesteld in het Mauritshuis, maar oorspronkelijk sierde het een vergaderzaaltje in het Waaggebouw te Amsterdam, samen met een tiental soortgelijke schilderijen waarop telkens het bestuur, in diverse jaren, rondom een lijk gegroepeerd werd.

Nicolaas Tulp, die tot zijn afstuderen nog gewoon Claes Pietersz heette, werd in 1593 geboren als tweede zoon van Pieter Dirkszn en Gherytgen Dircksdr. Hij groeide op in het huis aan de Nieuwendijk waar zijn ouders een bescheiden textielhandel dreven. Er was kennelijk wel genoeg geld in kas om een academische studie te bekostigen voor hun zonen, maar niet voor een ‘grand tour’. Zijn geneeskundige opleiding volgde Nicolaas aan de recent opgerichte protestantse universiteit van Leiden. Op 21-jarige leeftijd vestigde Nicolaas zich als arts te Amsterdam. Hij stond bekend als een bijzonder toegewijde en kundige arts. Zoals ook bij tegenwoordige dokters ontbreken criteria voor dergelijke classificaties.
Illustratief is dat hij de eerste farmacopee van Amsterdam samenstelde en de Observationes Medicae, een veel gebruikt medisch leerboek in de 17e eeuw. Binnen enkele jaren had hij een

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?