‘Hartklepkeuze is shared decision making – dat moet je leren’

  • 6 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Interview

Een mechanische of een biologische hartklep? Dat is de keuze waar patiënten zich voor gesteld kunnen zien. Wat zijn de voor- en nadelen, en wat is de rol van de arts bij deze keuze? ‘Wat zou u doen dokter?’ is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar de patiënt beslist zelf, in nauw overleg met de arts.

Het voordeel van een mechanische klep is dat deze een leven lang meegaat. Nadelen: de patiënt moet altijd bloedverdunners innemen en je hoort de klep tikken.
Het voordeel van een biologische klep is dat je geen medicatie nodig hebt, waardoor deze maximaal comfort biedt. Het nadeel: de klep gaat geen leven lang mee; op termijn – na 10, 15 of zelfs 20 jaar – kan een heroperatie noodzakelijk zijn want dan is de klep aan het verkalken of erger: ze scheurt. Daarom krijgen oudere patiënten vaak een biologische klep; de kans dat ze nog een nieuwe nodig hebben is bij mensen van boven de zeventig jaar, vanwege hun levensverwachting, niet zo groot.
Voorop staat dat de patiënt bij de keuze voor een hartklep goed wordt voorgelicht en actief betrokken wordt, stellen prof. dr. Hanneke Takkenberg en prof. dr. Willem Suyker. En juist daar is nog wel wat te winnen.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?