NIEUWE HOOGLERAAR ATRIUMFIBRILLEREN EN HARTFALEN

‘Voor mensen met één aandoening kan netwerkzorg goed werken’

  • 5 min.
  • Oratie

Prof. dr. Michiel Rienstra sprak op 7 oktober 2022 zijn oratie Het hart in de war in een verwarrende tijd uit. Er zou volgens hem veel meer aandacht moeten zijn voor de implementatie van wetenschappelijke bevindingen en voor preventie van hart en vaatziekten. Hij is enthousiast over werken in netwerken, maar plaatst er ook kanttekeningen bij.

Portretfoto (kleur) Michiel Rienstra
Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Michiel Rienstra is naast cardioloog een gedreven onderzoeker die de behandeling van patiënten wil verbeteren. Zo bekijkt het landelijke DECISION-onderzoek of digoxine nog een plaats moet hebben in de behandeling van atriumfibrilleren en hartfalen. ‘Digoxine is de oudste pil voor atriumfibrilleren en hartfalen. Daarna zijn er heel veel andere effectieve medicijnen ontwikkeld en is digoxine een beetje in onbruik geraakt. De vraag is of dat terecht is. Met dit onderzoek willen we daar duidelijkheid over krijgen’, vertelt Rienstra.
In RACE X wil hij onderzoeken of het zin heeft om patiënten vroeg na het ontstaan van atriumfibrilleren al te ableren om verergering van atriumfibrilleren te voorkomen. Dit is onderdeel van een subsidieaanvraag bij de Hartstichting. ‘Veel cardiologen zijn enthousiast over dit onderzoek, dus ik hoop dat we er snel mee van start kunnen’, aldus Rienstra. Het is volgens hem van groot belang om bij patiënten met atriumfibrilleren altijd t

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?