DR. KARS NEVEN, CARDIOLOOG-ELEKTROFYSIOLOOG IN DUITSLAND

‘De zorg is hier veel minder gereguleerd’

  • 3 min.
  • Buitenland
  • Portret

Cardiologen die een tijdje in het buitenland werken, of daar een deel van de opleiding volgen, delen in deze rubriek hun ervaringen. Deze keer: dr. K. (Kars) Neven. Sinds 2012 is hij hoofd van de afdeling Elektrofysiologie in het Alfried Krupp Ziekenhuis te Essen, Duitsland.

Portretfoto (kleur) Kars Neven
Beeld: Alfried Krupp Krankenhaus

‘Na mijn opleiding wilde ik me graag specialiseren in de elektrofysiologie. In Nederland kon ik geen geschikte opleiding vinden. Daarom ben ik in 2008 naar Hamburg gegaan om een fellowship tot klinisch elektrofysioloog te volgen in de Asklepios Klinik St. Georg. Dat was een spannende stap: ik kon er wel het fellowship doen, maar werd niet betaald. Ik heb daar twee jaar zonder inkomen gewerkt. Daardoor voelde ik me weer even student. Ik wist dat als ik eenmaal dat fellowship gedaan zou hebben, ik uitstekend opgeleid zou zijn. Het was een erg leuke en interessante tijd, waarin ik collega’s vanuit de hele wereld heb leren kennen.

Na mijn fellowship heb ik in het UMC Utrecht met twee collega’s een onderzoek naar elektroporatie opgezet, een nieuwe, niet-thermische ablatiemethode. Na twee jaar vroeg een collega uit Duitsland of ik naar Essen wilde komen. Ik ben erheen gegaan met het idee om er een jaartje te blijven, maar het beviel zo goed dat ik

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?